Skip to content

Hoe kun je het beste een sollicitatiegesprek voorbereiden?

Je kent het vast; je hebt een sollicitatiegesprek bij een baan die je ontzettend leuk vindt en je bent een beetje zenuwachtig. Het voelt of je in dat ene gesprek alles moet geven om de werkgever te overtuigen om jou aan te nemen. We helpen je hier met een voorbereiding van jouw succesvolle sollicitatiegesprek!

Belangrijk is dat je tijdens het gesprek goed onderzoekt of deze baan wel werkelijk bij jou past. Dus doe niet alleen je best voor de werkgever maar durf ook kritisch te kijken.

Goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het zijn misschien cliches maar kom verzorgd voor de dag. Als je lekker ruikt, frisse kleding aan hebt en een fatsoenlijke hand hebt gegeven, dan heb je de eerste goede indruk al gemaakt.

Daarnaast kun je ook alvast de website van je toekomstige werkgever bekijken, de werkgever googelen en de social media bekijken.

Voorbereiden sollicitatiegesprek vragen

Als je in een sollicitatiegesprek veel vragen stelt, komt dit bij de werkgever geïnteresseerd over. Maar let op, dit moet niet je enige motivatie zijn. Jij wilt toch immers ook weten of je bij een leuk bedrijf terecht komt? Stel daarom ook vragen over de afdeling waar je komt te werken. Bijvoorbeeld hoe groot het team is, welke cultuur er hangt en hoe je dag eruit zal zien.
Daarnaast is het ook goed om vragen te stellen over het bedrijf: waar staat het bedrijf over 5 jaar, wat is hun visie en tegen welke problemen lopen ze aan.

Zwakke punten

Heb je het wel eens meegemaakt dat je tijdens een sollicitatiegesprek werd gevraagd wat je zwakke punten zijn? Niets is dan vervelender om met een bek vol tanden te staan.
Laten we voorop stellen dat iedereen zwakke punten heeft. Dus zeggen dat je die niet hebt, geeft aan dat je niet over veel zelfkennis beschikt.

Maar om nou te vertellen dat je geen geduld hebt, terwijl je solliciteert op een hele nauwkeurige functie is ook niet handig. Daarom is het handig om te bedenken welke 'zwakke' punten je wilt benoemen en te bekijken wat de positieve kant van deze eigenschap is.
Ongeduldig kan ook gedreven zijn, afwachtend kan ook zorgvuldig zijn en een grote prater kan ook detaillistisch zijn.

Bedenk dus goed wat je zwakke punten zijn en hoe die je ook weer verder hebben geholpen in je carrière.

Het 2e en 3e sollicitatiegesprek

Vaak dient het tweede sollicitatiegesprek om je nog eens met een directe collega te laten kennis maken. In dit gesprek kun je al je vragen stellen die je in het eerste gesprek bent vergeten.

In het 3e sollicitatiegesprek wordt er gesproken over de arbeidsvoorwaarden. Wat ga je verdienen, welke cao hanteert het bedrijf en wat zijn de arbeidsvoorwaarden.
Voor dit gesprek is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben, wat je wensen en eisen zijn. Wil je bijvoorbeeld altijd woensdagmiddag vrij en is dit een harde eis, wijk daar dan niet vanaf.

Naast je loon, kun je ook onderhandelen over je vrije dagen, pensioen, verzekeringen en auto. Vergeet deze zaken niet bij je 3e sollicitatiegesprek!

Een goede voorbereiding voor je sollicitatiegesprek, is het halve werk!

Hulp nodig?

Neem contact op