Onboarding stappenplan in productie en logistiek
Als je een kantoorbaan hebt, herken je dit vast: op je eerste dag word je verwelkomd met een bloemetje op je bureau, ligt er een inwerkprogramma klaar en heb je kennismakingsgesprekken met collega’s om de bedrijfscultuur te leren kennen. Hoe anders is het voor productie- en logistieke medewerkers. In het beste geval krijg je een korte rondleiding, schud je wat handen en word je op je werkplek gezet, zonder verdere begeleiding. Red oe ‘r met, zeggen we hier in Twente.
Onboarding nieuwe medewerkers
De eerste dag op een nieuwe werkplek is altijd spannend, of je nu op kantoor, in de productie, techniek of logistiek werkt. Hoe zullen je nieuwe collega's op je reageren? Pas je in het team? Het is niet vreemd dat nieuwe medewerkers zich hier zorgen over maken. De eerste dagen kunnen het verschil maken tussen je opgenomen voelen door de groep of er niet tussen passen. Tijdens de sollicitatiegesprekken heeft de werkgever al beoordeeld dat het zou passen. De onboarding van nieuwe medewerkers is belangrijk om dit proces te vereenvoudigen.
Onboarding stappenplan
Een simpel stappenplan kan het verschil maken voor veel nieuwe medewerkers. Niet iedereen is even assertief om zich direct bij een groep aan te sluiten, begrijpt het verschil tussen theorie en praktijk, of functioneert zonder een beetje hulp. En juist omdat iedereen anders reageert, is het belangrijk om een ‘veilige’ omgeving te bieden waar medewerkers zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen.
Daarom hebben we zes eenvoudige tips om ook medewerkers in de productie en logistiek beter te laten inwerken:
Start met een introductiedag: Plan een speciale introductiedag waarop nieuwe medewerkers meer leren over de bedrijfscultuur, waar ze terechtkunnen met vragen en waar de bedrijfsregels duidelijk worden uitgelegd. Zo leren nieuwe medewerkers elkaar al een beetje kennen en gaan ze voorbereid aan het werk.
Koppel de nieuwe medewerker aan een buddy: Zorg ervoor dat elke nieuwe medewerker gedurende minstens 14 dagen een buddy heeft. Dit zou idealiter een directe collega moeten zijn aan wie de nieuweling alle vragen en twijfels kan stellen.
Maak een stappenplan: Laat de nieuwe medewerker niet meteen ingewikkelde taken uitvoeren, maar introduceer ze stap voor stap aan hun nieuwe rol. Leg duidelijk uit hoe het inwerkproces eruitziet, inclusief wat ze kunnen verwachten en hoe lang het duurt voordat ze volledig zijn ingewerkt. Een papieren stappenplan ondersteunt dit.
Evalueer regelmatig: Voer driemaandelijkse evaluaties uit gedurende de eerste en misschien ook de tweede maand. Bespreek hoe de nieuwe medewerker zich voelt, welke uitdagingen ze tegenkomen en wat ze nodig hebben. Stel ook doelen voor de komende periode en blijf deze monitoren.
Bereid je voor op fouten: Nieuwe medewerkers hebben tijd nodig om te wennen en zullen fouten maken. Wees geduldig en bereid om deze fouten te corrigeren. Zorg voor extra werkkleding, veiligheidsuitrusting of andere materialen voor het geval er iets misgaat.
Ontvang je nieuwe collega met enthousiasme: Hoewel we in Twente nuchter zijn, mogen we niet vergeten dat een nieuwe collega een aanwinst is voor het team. Wees enthousiast en verwelkom hen met een positieve houding. Kleine gebaren, zoals het delen van feestelijke stroopwafels tijdens de koffiepauze, kunnen het verschil maken.
In een competitieve arbeidsmarkt is het niet gegarandeerd dat medewerkers voor altijd bij het bedrijf zullen blijven, maar een goed inwerkprogramma kan de duur van hun verblijf zeker verlengen. Denk terug aan je eigen eerste werkdag. Dat was spannend, toch? Dan snap je ook dat een beetje hulp en moeite deze eerste dagen kan vereenvoudigen.
Veel succes met het onboarden van jullie nieuwe collega’s. Als je hulp of advies nodig hebt bij dit onboardingsprogramma, staan wij van Kraeft klaar om langs te komen en dit met jullie te bespreken.